
Mistletoe van crêpepapier
Benodigdheden
IJzerdraad
In de DIY box vind je twee soorten ijzerdraad: de dunste is 0,6mm en de dikkere 1,2mm. Beiden soorten heb je nodig om een mooie mistletoe te maken.
Glazen parels
Een mistletoe is niet compleet zonder besjes, deze chique glazen parels zijn daar perfect voor! Uiteraard weer van een Nederlandse leverancier.
Crêpepapier
Het groene crêpepapier dat we uitgezocht hebben komt uit Duitsland, het is kleurvast en van stevige kwaliteit.
Lijm
Gekocht in Europa, maar wel geproduceerd in Amerika. Maar dan krijgen jullie de állerbeste knutsellijm die er is. Geschikt voor bijna alle oppervlakten, ideaal voor crêpepapier. De lijm is supersterk, niet giftig en makkelijk te verwijderen als het nog nat is door erover te wrijven met een vochtig doekje. Deze lijm is de standaard in de wereld van papieren bloemen.
Bloementape
Bloementape kun je niet alleen gebruiken om boeketten of corsages van echte bloemen te maken, maar is ook ideaal voor het maken van papieren bloemen. Het is ook nog eens vergevingsgezind: als je een foutje hebt gemaakt, kun je de tape voorzichtig weer los maken.
Rood lint
Het rode lint is misschien wel de finishing touch van dit project. Van het lint maak je een mooie strik om de mistletoe aan op te hangen.
Tangetje
Met de combinatietang uit de DIY box kun je het ijzerdraad niet alleen knippen, maar ook buigen. Een onmisbare tool!
Schaar
Voor het knippen van de blaadjes heb je een schaar nodig. In principe is elke (keuken)schaar geschikt, maar hoe scherper de schaar, hoe makkelijker.
Stap één: blaadjes knippen
Knip uit het groene crêpepapier ovale vormen die de bladeren van de mistletoe voorstellen. Je kunt hiervoor de templates op de achterkant van het instructieboekje gebruiken (kopieer het boekje eventueel als je er niet in wil knippen - of teken ze over, het komt gelukkig niet zo precies).
Zorg ervoor dat de nerf van het papier (de streepjes) verticaal is, dus in de lengte van het blaadje loopt, zoals op de foto.
In totaal heb je ongeveer 30 bladeren nodig voor een volle maretak, in verschillende maten.
Stap twee: takjes tapen
We beginnen met het maken van de bessentakjes. Knip als eerste met het tangetje stukjes van het dunne ijzerdraad, deze moeten ongeveer 5cm lang zijn.
Neem een stukje ijzerdraad en duw de glazen parel erdoorheen. Druppel een klein beetje lijm bij de glazen parel en buig het draad bovenaan met de tang tot een klein lusje. Duw dit voorzichtig terug de parel in totdat deze vastzit op het lusje. Bekijk de video om de techniek te zien.
Omwikkel het ijzerdraad net onder de parel strak met bloementape. Het is belangrijk dat je het tape strak wikkelt, zodat het goed hecht. Je kunt eventueel een drupje lijm op de tape toevoegen. Houd een klein stukje bloementape over aan de onderkant. Hiermee kun je het pareltakje straks makkelijk aan de basis bevestigen. Maak zo 10 pareltakjes.
Stap drie: bladertakjes maken
Neem een nieuw stukje dun ijzerdraad van 5cm. Hier gaan we een blad oplijmen. Doe een beetje lijm op het ijzerdraad en vouw het blaadje hieromheen. Het ijzerdraad zit in midden van het blad. Vouw daarna de zijkanten weer open, zodat het draad bedekt blijft, maar je wel een bladvorm hebt.
Wikkel vervolgens vanaf de onderkant van het blad een stuk bloementape om de draad, op dezelfde manier als bij de bessentakjes.
Maak ongeveer 10 bladertakjes.
Stap vier: de mistletoe vormgeven
Knip drie stukken van ongeveer 15cm van het dikke ijzerdraad en wikkel hier strak bloementape omheen. Leg de stukken voor je neer als een waaier en maak ze aan de bovenkant aan elkaar vast met een beetje lijm en extra bloementape. Dit doe je over een stuk van ongeveer 3cm. Deze drie taken vormen de basis van je mistletoe.
Bevestig de bessentakjes en de bladertakjes aan de basis. Wikkel elk takje om een basisdraad met bloementape. Zorg ervoor dat je de bladeren en de bessen mooi verdeelt. Dit mag je naar eigen inzicht doen. Je kunt ervoor kiezen om de takken met gelijke tussenruimte te bevestigen aan de basis of ga voor een wat natuurlijke uitstraling en bevestig bovenaan meer blaadjes dan onderaan. Je kunt het eerst globaal neerleggen voordat je het vastmaakt, zodat je ziet wat jij het mooist vindt qua verdeling.
Stap vijf: extra bladeren en bessen toevoegen
Je hebt nog bladeren en parels over die je kunt toevoegen aan de mistletoe voor een wat vollere uitstraling. Lijm ze direct op de dikkere takken van de basis. Neem hiervoor wel de tijd, het is belangrijk dat de lijm goed kan drogen. Het meest natuurlijke effect krijg je wanneer je de grotere bladeren het dichtst bij de basis bevestigt en de kleinere blaadjes aan de buitenkant. Het staat ook heel leuk om een trosje van drie besjes te maken. Maar jij bent de designer van je eigen mitstletoe, dus doe vooral wat je zelf leuk vindt!
Tip: Je kunt het laatste stuk dik ijzerdraad gebruiken om aan de bovenkant van je mistletoe een ophanglus te maken. Buig hem met de tang en maak met bloementape en wat lijm vast aan de bovenkant van je basis.
Stap zes: een strik erom
Als je tevreden bent met je mistletoe, controleer dan of alle draden goed bedekt zijn met bloementape en je geen kaal ijzerdraad meer ziet. Check ook of alle besjes stevig vastzitten (doe dit voorzichtig, want de lijm is nog niet helemaal droog!).
Maak als laatste een strik van het rode lint en knoop dit vast aan de bovenkant van de basis. Hieraan kun je de mistletoe ophangen.
Tips & Extra's
Wil je je mistletoe een extra touch geven? Met waterverf kun je de blaadjes wat natuurlijker laten lijken. Je kunt kleine bruine puntjes toevoegen, verschillende groentinten mengen, de basis van de blaadjes iets donkerder maken of de uiteinden iets geler maken.