
Kandelaar van luchtdrogende klei
Benodigdheden
Klei
Voor deze DIY gebruik je (een deel van) de luchtdrogende klei uit de DIY box. We hebben gekozen voor een fijne, Europese klei van natuurlijke materialen.
Bijenwaskaars
We hebben gekozen voor een kaars van 100% natuurlijke was met een katoenen lont. De brandduur is ongeveer 7 uur.
Kaarsen van bijenwas zonder paraffine (wat een restproduct van olieverwerking is) zijn een stuk beter voor het milieu én voor de luchtkwaliteit in huis. Ze hebben een rustigere, stabielere vlam, omdat de smelttemperatuur hoger ligt. Dat zorgt voor vrijwel geen rookvorming en dus een schonere lucht in huis dan bij ouderwetse kaarsen.
De warme gouden gloed van een brandende bijenwaskaars creëert een rustgevende sfeer in huis. Dit zachte en natuurlijke licht is perfect voor mindful holidays.
De subtiele geur van bijenwaskaarsen komt door de honing en het stuifmeel dat in de was aanwezig is, dit is dus ook helemaal natuurlijk.
Een beetje water
Vul een klein bakje of schaaltje met wat water, dit is om je vingers eenvoudig een beetje nat te kunnen maken, zodat de aanhechtingen van de klei strakker worden.
Deegroller of fles
Een deegroller maakt het makkelijker de klei netjes uit te rollen. Heb je geen deegroller? Dan werkt een fles ook prima!
Eetstokjes (optioneel)
Wil je je klei mooi evenredig uitrollen? Dan helpt het om twee (eet)stokjes van dezelfde dikte te gebruiken. Die leg je aan twee kanten naast de klei waarna je er met een deegroller overheen gaat. Zo is alle uitgerolde klei precies de dikte van de stokjes.
Heb je geen eetstokjes? Je kunt bijvoorbeeld ook potloden, andere stokjes/latjes, twee dunne boeken of dikke tijdschriften gebruiken. Zonder al deze dingen gewoon rollen kan natuurlijk ook, die handmade look heeft ook wel wat.
Mesje (optioneel)
Met een klein mesje kun je de klei netjes afsnijden. Gebruik hiervoor gewoon een aardappelschilmesje. Maar je kunt hier in principe alles voor gebruiken dat een beetje scherp genoeg is om door de klei heen te komen.
Peper (optioneel)
Met gemalen peper (uit een pepermolen werkt het handigst) kun je een speckled effect aan je klei geven. Het is dus absoluut een optionele stap en een decoratiesuggestie.
Dennennaalden (optioneel)
Met dennennaalden kun je de kandelaar versieren en extra kerstig maken, of je dit leuk vindt is helemaal aan jou!
Schuurpapier (optioneel)
Tijdens het kleien maak je alles met water zo glad mogelijk. Wil je een suuuperglad resultaat, dan kun je -als de klei gedroogd is-oneffenheden wegschuren met schuurpapier met een fijne korrel.
Stap één: kneden
Voor een kandelaar zoals op de voorbeeldfoto's in het instructieboekje heb je niet meer dan een kwart van het stuk klei nodig. Dit komt niet heel precies, dus breek ongeveer een vierde deel af en vouw het pakje met de rest van de klei goed dicht, zodat dit niet uitdroogt.
Kneed het afgebroken stuk klei goed door totdat het soepel aanvoelt. Hoe beter gekneed, hoe makkelijker er te werken is met de klei en hoe minder scheuren je krijgt.
Stap twee: rollen
Deel je doorgeknede stuk klei ongeveer in tweeën. Rol de helft uit op een gladde ondergrond. Dit kan een tafel zijn, maar je kunt ook een snijplank of placemat gebruiken. Met water kun je alles na het kleien gewoon weer schoonkrijgen!
Als je een glad stuk klei wil dat overal even dik is, kun je aan beide kanten van de klei (eet)stokjes leggen en hier overheen rollen.
Rol de klei uit totdat dit ongeveer 1cm dik is, dit komt niet zo precies, de dikte van de meeste eetstokjes is bijvoorbeeld prima.
Dit wordt de basis van de kandelaar, het stuk dat op de tafel komt te staan. Je kunt hier een cirkel uitsnijden zoals op het voorbeeld, maar laat je creativiteit vooral de vrije loop: een ster, organische vorm, kerstboom, elke vorm kan!
Stap drie: vormen
Pak nu de andere helft van je doorgeknede klei en rol dit uit tot een staaf of slang van ongeveer 2 cm dik en 12 cm lang met aan beide kanten een recht einde.
Verbind de uiteinden zodat je een ring krijgt die om een dinerkaars past. Dit gaat het makkelijkst als je beide uiteinden licht inkrast met een mesje, een klein beetje vochtig maakt en vervolgens voorzichtig tegen elkaar drukt. Wrijf met natte vingers de naad glad.
Wil je een hogere kandelaar? Stapel dan meerdere ringen op elkaar. Of rol de klei uit tot een platte strook van 6 of 8 cm hoog in plaats van een staaf.
Stap vier: opbouwen
Leg de ring die je net gemaakt hebt voorzichtig op de basis die je in stap 2 gemaakt hebt om te kijken waar je ze aan elkaar gaat bevestigen. Dit kan in het midden zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet.
Haal de ring weer weg en maak met een mesje of je nagel wat krasjes op de basis op de plek waar je de ring wil bevestigen. Dit helpt om de twee stukken goed aan elkaar te laten hechten. Maak vervolgens beide delen een klein beetje nat met je vingers en druk ze heel voorzichtig op elkaar.
Neem nu even goed de tijd om de overgang glad en netjes te maken met vochtige vingers. Dat maakt de kandelaar niet alleen mooier, maar ook steviger.
Zie je nog ergens kleine scheurtjes? Wrijf ook die weg met vochtige vingers.
Stap vijf: decoreren
Tijd voor extra creativiteit!
Speckled effect
Door peper over de klei te malen en dit er voorzichtig in te wrijven krijgt je klei een gespikkeld effect.
Dennennaalden
Met dennennaalden kun je simpele patronen in de klei maken. Druk een naaldje voorzichtig in de klei, dat gaat makkelijker als je de klei een beetje natmaakt.
Extra elementen
Je hebt genoeg klei, dus je kunt extra elementen toevoegen aan de kandelaar als je dat leuk vindt, zoals een oor. Hiervoor rol je weer een slangetje van klei met twee rechte uiteinden waar je krasjes in maakt. Dit bevestig je met een beetje water aan je kandelaar en wrijf je vervolgens mooi glad.
Gaatjes, streepjes en patronen
Met een mesje (of stempeltje als je dat hebt) kun je patronen in de kandelaar maken. Sterretjes, sneeuwvlokjes, rondjes, kerstboompjes of simpele stippen en strepen - alles mag!
Op Pinterest of Instagram kun je nog veel meer inspiratie vinden!
Stap zes: drogen
Helemaal tevreden? Laat de kandelaar dan goed drogen. Houd er rekening mee dat dat zo 24 tot 48 uur duurt, de droogtijd is afhankelijk van de dikte van de klei en de temperatuur in je kamer.
Zorg ervoor dat je de kandelaar in elk geval de eerste uren op een vlakke ondergrond laat opdrogen, zodat hij niet vervormt.
Als de klei droog is, kun je eventuele oneffenheden gladschuren met schuurpapier. Gebruik hiervoor een fijne korrel (180 of hoger).
En dan is het tijd om er een kaars in te zetten en aan te steken. En vergeet het zakje van 2 december niet te bekijken!
Tips & Extra's
Extra ideeën
Je hebt nog best wat klei over. Hiermee kun je natuurlijk nog meer kandelaars maken, maar andere projecten zijn ook leuk! Denk bijvoorbeeld aan:
- een houder voor de inspiratiekaartjes die je in de DIY box vindt
- een waxinelichthoudertje
- andere versies van een kandelaar
- een persoonlijke kerstbal (ook leuk als cadeautje)
- naamkaartjes voor op de dinertafel
Overgebleven klei bewaren
Luchtdrogende klei droogt uit als het met lucht in aanraking komt, het is dus heel belangrijk om overgebleven klei op de juiste manier te bewaren.
Wikkel je klei in een vochtige theedoek (even natmaken onder de kraan en goed uitknijpen) en bewaar dit in een goed afgesloten bakje.